REVIVE-Saffrou-Oudenaarde-02-copy-copy

De burgemeester over Saffrou: "Dit is een voorbeeld voor vele steden"

"Saffrou gaat heel veel betekenen voor Oudenaarde." Samen met de rest van het gemeentebestuur kijkt Marnic De Meulemeester, huidig burgemeester van de stad, volop uit naar de nieuwe woonwijk langs de Dijkstraat. Sterker nog, de burgemeester noemt Saffrou een revolutionair project, waar zowel de provincie als de rest van Vlaanderen een voorbeeld aan kan nemen. Daar horen we graag meer over.

Nooit gezien in Vlaanderen

Een duurzame woon- en werkwijk pal in het stadscentrum, die volledig is ingebed in het groen én zelfs een eigen bos heeft: het is in Vlaanderen een wel erg vernieuwend concept. Dat vindt ook de burgemeester: "Voor vele jonge gezinnen en kleine zelfstandigen zal Saffrou een heel fijne thuisbasis zijn. Het Urban Forest midden in de wijk wordt het eerste zogenaamde stadsbos in Vlaanderen. In Nederland vind je er zo al 21, maar bij ons krijgt Oudenaarde de primeur. Wonen of werken vlak bij zo'n bos en tegelijk dicht bij het station zitten, dat is een luxe."

Zinvolle invulling van een oude site

De gemeente was al snel enthousiast toen projectontwikkelaar Revive kwam aankloppen met het idee om de oude fabriekssite van Saffre Frères een nieuwe toekomst te geven. De Meulemeester: "Een gesloten bedrijfspand is altijd een kwetsbare omgeving, zeker als het gaat om zo'n grote oppervlakte. Zowel wij als de buurtbewoners zijn dan ook heel tevreden dat er daar na 40 jaar iets constructiefs gaat gebeuren." De stad twijfelde dan ook niet om Revive bij te staan in het traject, een samenwerking die volgens projectverantwoordelijke Sofie van Revive erg vlot verliep: "We voelden meteen een positieve dynamiek bij de stad en haar bewoners, en dat heeft Saffrou natuurlijk alleen maar vooruitgeholpen."

De hele buurt denkt mee

Voor de stad Oudenaarde waren er twee zaken heel belangrijk: "Aan de ene kant wilden we het historische erfgoed op de site niet volledig laten afbreken. De textielindustrie is voor Oudenaarde van grote betekenis geweest. En daar zijn Revive en de architecten goed in geslaagd, door een aantal gebouwen te behouden en materialen te recupereren. Anderzijds wilden we ook de buurt bij het project betrekken. Via een co-creatietraject ontdekten we bijvoorbeeld dat mobiliteit in de stationsbuurt heel belangrijk was voor de buurtbewoners, waardoor we fietsen en wandelen zoveel mogelijk willen aanmoedigen op en rond Saffrou."

Grote interesse bij ondernemers

Ook van de centrale loods op het terrein, waar de ondernemershub zal komen, heeft de gemeente hoge verwachtingen: "Dat wordt samen met het Machineplein een echte ontmoetingsplek voor de Oudenaarders, met veel beweging en activiteiten. We voelen ook dat er bij ondernemers heel wat interesse is: op het lanceringsevenement waren er al verschillende kijklustigen. Allemaal heel veelbelovend, dus."

ANDEREN
LAZEN OOK

naar het nieuwsoverzicht

Bespaar bij aankoop en op jouw energiefactuur

In Saffrou kan je tot 3x toe besparen. Je bespaart in ieder geval reeds op de energiefactuur, je betaalt 5 jaar lang geen onroerende voorheffing (belasting) én kom je daarenboven ook nog eens in aanmerking voor het 6% btw-tarief, dan bespaar je nog eens tot €67.500 aan btw op uw aankoop!

Lees meer

De eerste fase van Saffrou werd officieel ingehuldigd

De eerste fase van de nieuwe woonontwikkeling werd officieel ingehuldigd. Ongeveer de helft van de site is nu klaar. De vroegere Saffre Frères textielfabriek wordt stilaan omgetoverd tot een duurzame woonwijk.

Lees meer