Saffrou persbericht 23 sept 2019

Invulling tweede fase wordt concreter

Een deel van de tweede fase op Saffrou wordt ingevuld met een woonzorgcentrum, assistentiewoningen en een aantal sociale woningen gefocust op doelgroepwonen. Stad Oudenaarde, Revive, SHM Vlaamse Ardennen en exploitant Anima Care willen op die manier inspelen op de stijgende vraag naar zorgvastgoed in de streek. Lieven Achtergael Architecten waakt over de beeldkwaliteit van deze gebouwen. Op die manier blijft een uniforme en hoog-kwalitatieve architectuur gegarandeerd.

Het nieuwe woonzorgcentrum zal uitgebaat worden door zorgverstrekker Anima Care. “Anima Care staat voor zorgkwaliteit zonder compromissen. Met ons toekomstig kleinschalig woonzorgcentrum op de Saffrousite vullen we het bestaande zorgaanbod mooi aan. Deze diversificatie zal de inwoners van Oudenaarde ontegensprekelijk ten goede komen vermits hun keuzemogelijkheden verruimen en de kans om hun oude dag in Oudenaarde te kunnen doorbrengen verhoogt.” Johan Crijns, CEO Anima Care.

De stad Oudenaarde en de omliggende gemeenten tellen vandaag 1.510 plaatsen in woonzorgcentra. Uit de statistieken van de Vlaamse Overheid blijkt dat het aantal 80-plussers tegen 2035 stijgt met bijna een derde. Concreet zijn er in 2035 2.677 mensen ouder dan 80 jaar tegenover de 2.085 80-plussers in 2019. Dat is een stijging van maar liefst 29 procent. Een vergelijkbare stijging zet zich ook door bij de 65-plussers.

REVIVE Saffrou 2019 01 30 beeld 03 urban villas close up
Deze extra woonvormen zorgen voor een ideale woonmix in de Saffrou-wijk: verschillende generaties op één locatie versterken de sociale samenhang en brengen leven in de brouwerij. Bovendien laat het ons toe om de bouw van de 2e fase sneller te laten aansluiten op de eerste fase, waardoor we sneller dan gepland tot een volledig afgewerkt project zullen komen.
(Sofie Verstraete, projectleider Saffrou)

“De sterke toename van 80-plussers in Oudenaarde en omstreken zullen we vooral vanaf 2025 beginnen voelen. Dat betekent dat we nu al actie moeten ondernemen, want de nood aan zorgvastgoed in onze stad zoals woonzorgcentra, assistentiewoningen en sociale huisvesting is groot. Het is belangrijk dat wij daar als stad klaar voor zijn. Met deze vernieuwde plannen komt de nieuwe woonwijk Saffrou daar helemaal aan tegemoet.” Stefaan Vercamer, schepen van Oudenaarde.

Aansluitend bij het zorgcomplex van Anima Care sluit de Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen aan met doelgroepwonen. Dit stadsontwikkelingsproject leent zich perfect om sociale woningen te realiseren. De nabijheid van winkels, diensten en openbaar vervoer zijn hierbij een grote troef. Er zullen 40 woningen en 6 aanleunflats gerealiseerd worden door de sociale huisvestingsmaatschappij. De aanleunflats worden toegewezen aan 65-plussers en bewoners met een fysieke beperking, waarbij crisis- en overbruggingszorg zal aangeboden worden vanuit het nieuwe woonzorgcentrum.” vult Jeanique Van Den Heede, directeur van de Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen, aan.

Verwacht wordt dat het nieuwe woonzorgcentrum en de assistentiewoningen de deuren openen in mid 2024, als deel van de 2de fase van de ontwikkeling. De start van de bouwwerken van de eerste fase (woningen en appartementen) zal van start gaan rond de jaarwisseling 2019-2020. De Saffrou bewoners van de eerste fase zullen tegen begin 2022 kunnen intrekken.

ANDEREN
LAZEN OOK

naar het nieuwsoverzicht

Energiekosten tot 50% lager bij Saffrou

Ontdek het prijsverschil in energiekosten tussen een bestaande woning en een nieuwbouwappartement of woning bij Saffrou.

Lees meer

Het verhaal achter Saffrou

Ontdek de rijke geschiedenis van de iconische textielfabriek die in de late 19e eeuw haar deuren opende als Saffre Frères. Van haar opkomst als een van de grootste werkgevers in Oudenaarde tot haar rol tijdens de Eerste Wereldoorlog, het erfgoed van Saffrou leeft voort in onze renovatie.

Lees meer