Saffrou - Eerste steenlegging - appartementen te koop oudenaarde

Burgemeester De Meulemeester geeft startschot voor de bouw van Saffrou

Op het voormalige terrein van de Saffre Frère-fabriek in Oudenaarde heeft burgemeester Marnic De Meulemeester op 2 oktober de symbolische eerste steen gelegd van de nieuwe Saffrou-wijk. Dat gebeurde in het bijzijn van onder andere projectontwikkelaar Revive, die er nu 265 woningen, een ondernemershub, een woonzorgcentrum én het eerste ‘Urban Forest’ van Vlaanderen bouwt. In de zomer van 2022 nemen de eerste bewoners al hun intrek in de Saffrou-wijk.

De 4,1 hectare grote oude fabriekssite is nu grotendeels afgebroken, netjes gesaneerd en voorbereid voor de bouw. Omstreeks 15 uur vanmiddag hebben burgemeester Marnic De Meulemeester en CEO van Revive Alexandre Huyghe dan het langverwachte startschot gegeven voor de bouw van de wijk. De burgervader legde daarbij ook de symbolische eerste steen van een van de nieuwe “urban villa’s” die Revive zal neerzetten. Deze kleinschalige stedelijke appartementen zullen in een nieuw park komen te staan.

Ecologische woonbuurt

Er komen op de 41.000 m² grote site goed 265 duurzame woningen te staan, met meer dan 5.000 m² groen en twee ondergrondse parkeergarages. In die parkings zijn laadpunten voor zowel elektrische auto’s als elektrische fietsen voorzien, alsook een plek waar je je fiets kan kuisen en je banden oppompen. Daarnaast worden er ook twee nieuwe pleinen aangelegd: het “Machineplein”, aan de zijde van de Dijkstraat, en het gedeeltelijk overdekte “Loodsplein”, aan de centrale loods.

Bij de honderden woon-units zitten zowel compacte één-, twee- en drieslaapkamerappartementen en penthouses, als grote en flexibel ingevulde woningen. De projectontwikkelaar werkt samen met Lieven Achtergael Architecten voor het ontwerp van het masterplan en de urban villa’s, en met Denc! Studios voor de woningen. De aannemer is de Gentse bouwonderneming Wyckaert.

“Zonder enige twijfel wordt Saffrou de duurzaamste woon- en werkwijk van de Vlaamse Ardennen. De hele site zal autoluw zijn, we zetten maximaal in op regenwaterrecuperatie en je zal er geen fossiele brandstoffen vinden - alles wordt immers verwarmd met warmtepompen. Daarnaast komen er ook zonnepanelen en recycleren we bijvoorbeeld oude bakstenen van de voormalige fabriek tot publieke zitbanken. De woningen zelf zullen allemaal de BEN-norm halen en dus echt bijna-energie-neutraal zijn. De ligging van de wijk - vlakbij de markt en het station van Oudenaarde - is bovendien een groot pluspunt.”

- Alexandre Huyghe, CEO Revive

Opmerkelijk ook: één specifiek stuk van de 5.000 vierkante meter groene ruimte krijgt een bijzondere invulling, met het eerste ‘Urban Forest’ van Vlaanderen. Dat is een speciaal dichtbegroeid, inheems bos dat door de toekomstige bewoners en omwonenden zal worden aangelegd. Zo’n bos zorgt voor een unieke woonbeleving: kinderen leren er over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een groene, prettige en gezonde plek.

Dergelijke groenvoorzieningen - en een aangename buitenruimte in het algemeen - zijn altijd een troef. En in tijden van corona zijn zo'n zaken natuurlijk extra belangrijk geworden. Zo voorzien we, over de hele site verspreid, ook veel zitbanken en vlonders, dat zijn houten platformen waarop de bewoners elkaar kunnen ontmoeten, ontspannen, picknicken, een babbeltje slaan, … Kortom: plaatsen tussen het groen die als een rustige pauzeplek in de buitenlucht dienen, terwijl je toch op een veilige afstand van elkaar kan blijven.
(Alexandre Huyghe, CEO Revive)

“Ik ben bijzonder opgetogen om de eerste steen te mogen leggen van de nieuwe Saffrou-wijk. De komende jaren krijgt hier een bijzondere woon- en werkwijk vorm die Oudenaarde nog meer kleur geeft. Ik ben ervan overtuigd dat dit project onze stad een geweldige boost zal geven, zowel op het vlak van ondernemerschap, als op het vlak van duurzaamheid.”

- Marnic De Meulemeester, burgemeester van Oudenaarde

Twee fases

Het bouwplan verloopt in twee fases. Zo worden er in een eerste fase - die nu gestart is - 56 appartementen, 29 huizen en de ondernemershub gerealiseerd. De eerste bewoners zullen er in de zomer van 2022 hun intrek kunnen nemen. In een tweede fase worden het woonzorgcentrum, de assistentiewoningen en nog eens 26 huizen en 58 appartementen gerealiseerd. Aan de kant van de Dijkstraat komt er tenslotte ruimte voor winkels, horeca, kantoren en andere commerciële invullingen.

Lees dit artikel op HLN
Bekijk de reportage van AVS

ANDEREN
LAZEN OOK

naar het nieuwsoverzicht

Energiekosten tot 50% lager bij Saffrou

Ontdek het prijsverschil in energiekosten tussen een bestaande woning en een nieuwbouwappartement of woning bij Saffrou.

Lees meer

Het verhaal achter Saffrou

Ontdek de rijke geschiedenis van de iconische textielfabriek die in de late 19e eeuw haar deuren opende als Saffre Frères. Van haar opkomst als een van de grootste werkgevers in Oudenaarde tot haar rol tijdens de Eerste Wereldoorlog, het erfgoed van Saffrou leeft voort in onze renovatie.

Lees meer