REVIVE-SAFFROU-2018_12_03-AERIAL-Large

Dit zijn de plannen voor Oudenaardes nieuwe woonwijk

Oudenaarde is booming. En misschien boom jij weldra wel lekker mee, want in het hart van de stad staat er heel wat te gebeuren. Met Saffrou, de woonwijk die binnenkort de plaats zal innemen van de voormalige textielfabriek Saffre Frères, krijgt de Oost-Vlaamse stad er namelijk niet gewoon even 265 wooneenheden bij. Nee hoor, Saffrou omvat véél meer dan dat. Zullen we samen een kijkje nemen

EEN MOOIE TOEKOMST CREËREN VOOR OUDENAARDE

Met een oppervlakte van meer dan 40.000 m² kan je bijzonder veel doen. Dus toen Revive zijn oog liet vallen op het oude terrein van Saffre Frères, was dat ook precies de bedoeling. Het duurde dan ook niet lang vooraleer de Gentse projectontwikkelaar de krachten bundelde met architectenbureau Architecten Achtergael om een nieuwe toekomst uit te tekenen voor de site.

De plannen zijn veelbelovend: “Een site als die van Saffre Frères biedt veel mogelijkheden. Er zijn een aantal mooie industriële gebouwen, er is een zee van ruimte en het terrein is heel centraal gelegen, vlak bij het station en de markt. Nadat uit onze haalbaarheidsstudie bleek dat een herbestemming van het terrein prima te realiseren was, konden Revive en wij dan ook vol vertrouwen naar het stadsbestuur stappen met een uniek woon-, leef en beleefproject”, licht Kris Huysmans toe, architect bij Architecten Achtergael.

EEN LEVENDIGE EN VEELZIJDIGE WIJK

Het doel dat Revive bij het ontwerp van het masterplan voor ogen had was heel simpel: een veelzijdige woonwijk creëren die bruist van het leven, en waar het leuk thuis komen is. Maar daar is meer voor nodig dan louter wat nieuwbouwwoningen. Sofie Verstraete, project developer bij Revive: “Saffrou moet een buurt worden waar iedereen zich thuis kan voelen. Een soort Oudenaarde op kleine schaal: veilig, gezellig en autoluw.”

Je vindt er dan ook alles in terug: er zijn appartementen met 1 of meerdere slaapkamers, compacte en ruime gezinswoningen met eigen tuin, een evenementenplein, meerdere park- en speelzones, maar ook ruimte voor ondernemerschap. “In de centrale loods, in het midden van de site, komt er een nieuwe ondernemershub: een dynamische plek waar jonge start-ups en lokale maakbedrijven hun ding kunnen doen. Vooraan de site is er dan weer ruimte voor horecazaken, buurtwinkels of kantoren. We hebben er bewust voor gekozen om voor die gebouwen het authentieke karakter van de oude industriële panden te bewaren en ten volle te benutten. Op die manier ontstaat niet enkel een dynamische mix van wonen en ondernemen, maar ook van nieuwbouw en erfgoed.”

Wonen in de stad is vaak inboeten aan groen. Maar niet als je kiest voor een project van Revive.
(Reggy Van Den Branden)

EEN DOORWAADBAAR GEHEEL

Hoewel Saffrou bestaat uit verschillende percelen met elk hun eigen functie, toch vormt de site duidelijk één geheel. Ook daar werd goed over nagedacht: “Het vele groen op Saffrou kan je zien als de verbindende factor tussen alle afzonderlijke delen. Het is een soort groen tapijt dat de hele site bekleedt. Dankzij al die open ruimte wordt Saffrou geen dichtbebouwde wijk, maar een doorwaadbare woonomgeving die bijna meer groen dan muren telt . Zo zorgen de groene parkzones tussen de gebouwen voor rust en is er veel ruimte voor spel, beweging en ontspanning. Met als absoluut hoogtepunt het urban forest aan de rand van het terrein. Door gebruik te maken van een speciale Japanse techniek, waarbij planten en bomen worden aangeplant die in de lokale omgeving voorkomen, kun je een bos creëren dat 10 keer sneller groeit. En dat op volledig natuurlijke wijze”, vertelt Kris.

Maar ook op andere vlakken is de cirkel van Saffrou helemaal rond: “Het beeldkwaliteitsplan waakt erover dat alle woonunits hun eigen kenmerken hebben, maar tegelijk ook één consistent visueel geheel vormen. Zo komen er overal op de site warme tinten, texturen en kleuren terug die samensmelten met het karakter van het erfgoed. Daarnaast streven we er ook naar om de gesloopte materialen duurzaam te recupereren op de site. Zo worden bakstenen van gesloopte gebouwen hergebruikt als deel van de pleinen of als bankjes in de vorm van steenkorven. Zo blijft het verhaal van de oude site voortleven in de nieuwe architectuur.”

De sloopwerken voor Saffrou gaat normaal in de komende maanden van start. Wil je alles van dichtbij kunnen volgen? Registreer je en we houden je als eerste op de hoogte.

ANDEREN
LAZEN OOK

naar het nieuwsoverzicht

Energiekosten tot 50% lager bij Saffrou

Ontdek het prijsverschil in energiekosten tussen een bestaande woning en een nieuwbouwappartement of woning bij Saffrou.

Lees meer

Het verhaal achter Saffrou

Ontdek de rijke geschiedenis van de iconische textielfabriek die in de late 19e eeuw haar deuren opende als Saffre Frères. Van haar opkomst als een van de grootste werkgevers in Oudenaarde tot haar rol tijdens de Eerste Wereldoorlog, het erfgoed van Saffrou leeft voort in onze renovatie.

Lees meer